hospice

A Korányi története

A Korányi Intézet története a XIX. századra nyúlik vissza, hiszen 1898 tavaszán alakul meg a Budapesti Szegénysorsú Tüdőbetegek Szanatóriumi Egyesülete, ami a „tuberkulózis elleni küzdelem tényleges irányítója, a budakeszi szanatórium megtervezője, megvalósítója és működtetője volt.” Ugyanezen év őszén I.

Elkészült a honlapunk!

Sok szeretettel köszöntjük frissen elkészült honlapunkon!

Honlapunk elindításával az az elsődleges célunk, hogy a végstádiumú daganatos betegek életvégi ellátásáról elérhetővé tegyük mindazokat az információkat, melyek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben működő Polcz Alaine Hospice-Palliatív osztályához kapcsolódnak.

hospice terasz

 

Címkék

Kapcsolat

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Polcz Alaine Hospice-Palliatív Osztály

1121 Budapest, Pihenő út 1. A épület 3. emelet

Nővérpult: +36-1-391-3262

Orvosi szoba: +36-1-391-3258

Térkép

Adományok

Amennyiben osztályunk működését anyagiakkal szeretné támogatni, az alábbi számlaszámon teheti meg: Varázshegy Hospice Alapítvány (1121 Budapest, Pihenő út 1.) 10918001-00000048-57750000

Osztályunk hatékony működését nem csak önkéntességgel, illetve anyagiakkal támogathatja, hanem tárgyi adományokkal is. 

(Tárgyi adományozása esetén kérjük, hogy minden esetben előzetesen egyeztessen osztályunk főnővérével!) 

Ami mindig jól jön: gumikesztyű, pelenka, nedves törlőkendő, mosdószivacs, tusfürdő, tisztítószerek, friss gyümölcsök, teafű, teaízesítők, kötszer. 

Önkéntesség

Önkéntesként számos módon segítheti osztályunk működését, képzettségétől, hozzáállásától függően. Önkénteseink nagy segítséget nyújtanak a betegekkel való beszélgetésben, étkezésben való segítségnyújtással, fürdetéssel kapcsolatban, az osztályon való aktuális teendőkben (pl.: vasalás, ünnepek előkészítése, honlapunk karbantartása, pályázatírás, stb.).

Mit értünk terminális állapot, végstádium alatt?

"A terminális állapot a betegségnek az a szakasza, amikor gyógyító terápia már nem lehetséges. Terminális állapotú az a beteg, akinek a betegsége nem gyógyítható, egyensúlyban nem tartható, az életmeghosszabbító terápiás próbálkozások ellenére a betegség folyamatosan előrehalad, és rövid időn belül halálhoz vezet. Ebben az időszakban a kezelések célja nem a gyógyítás, hanem a fájdalom és a kínzó tünetek csillapítása, vagyis az aktuális állapotnak megfelelő egészségügyi ellátás.

Mit jelent a palliatív ellátás?

A palliatív ellátás a terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége. A palliatív ellátás magában foglalja a fájdalom, a szenvedés, a fizikai tünetek csillapítását, megelőzését, a pszichoszociális és spirituális támogatást, mely mind a beteg, mind hozzátartozók életminőségét javítja.

Mi a hospice?

A hospice az életük végén járó – elsősorban daganatos – betegek humánus gondozását végző szervezet, az emberhez méltó életvégért küzdő mozgalom. A hospice gondozás célja a betegek életminőségének javítása (testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása), valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. Ingyenes segítséget nyújt a betegeknek és családtagjaiknak, függetlenül származásuktól, világnézetüktől és anyagi helyzetüktől.

Kik vagyunk?

A Varázshegy Hospice Alapítvány az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Polcz Alaine Hospice-Palliatív osztályának támogatója.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet keretein belül 2007 nyarán egy 24 ágyas hospice-palliatív osztály jött létre, melynek tervezésében Polcz Alaine is részt vett, majd hozzájárulását adta, hogy halála után az osztály a nevét viselhesse. Jelenleg 20 ágyon tudunk előrehaladott állapotú daganatos betegek számára ellátást biztosítani.