Hírek

DUETTEK-Kapcsolódások a Zeneterápiában (I. rész)

November 8-9-én került megrendezésre az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben a Duettek –
Kapcsolódások a Zeneterápiában konferencia, melyen egy igen fiatal, mégis ősi gyökerekkel rendelkező terápiás forma, a zeneterápia került a fókuszba. Ez a konferencia abban volt
különleges, hogy nem izoláltan, csak önmagában mutatta be a zeneterápiát, hanem rendszerszintű,
hálózati megközelítésben tekintett e művészetterápiás területre.

Mint minden terápia, a zeneterápia is a legritkább esetben működik egyedül, nagyon sokszor van szükség más szakmákkal való együttműködésre. Így alakul ki egy- egy “duett” orvossal, pszichológussal, mozgásterapeutával, beszédterapeutával, pedagógussal, ápolóval vagy akár hozzátartozóval.
Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Polcz Alaine Hospice-Palliatív osztályon a betegek pszichés gondozásában 3 éve van jelen a zeneterápia. A jól működő „Duettet” Lőrik Emese klinikai szakpszichológus és Gál Zsuzsanna zeneterapeuta-zeneművész mutatta be előadásával.

A konferencia célja az volt, hogy jól működő szakmai kapcsolódásokat mutasson be, melyben a zeneterápia méltó helyet kap a gyógyításban, a fejlődésben, a tanulásban és az önreflexióban. A Konferencián megközelítőleg 180-an vettek részt és 59 előadó osztotta meg tapasztalatait különböző szekciókban, workshopokban vagy posztereken. A szakmai találkozó az OORI főépületében három helyszínen párhuzamosan zajlott. Minden szekció végén kerekasztal beszélgetés volt az előadókkal és egy moderátorral.

Még szintén kedvelheted...